implantaten

De voor- en nadelen van implantaten

Bent u benieuwd naar de voordelen en nadelen van een implantaat, bijvoorbeeld omdat u aan het overwegen bent om implantaten te nemen? Implantaten zijn de tandheelkundige standaardoplossing voor missende tanden of andere gebitsproblemen. Het biedt diverse voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen die belangrijk zijn voordat u deze beslissing neemt. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van deze vervangende kunstwortels. Lees verder.

Wat zijn implantaten?

Als eerste beginnen we met een korte opfrisser. Want wat zijn implantaten eigenlijk? Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van titanium. Dit titanium schroefje wordt chirurgisch in het kaakbot geplaatst ter vervanging van uw natuurlijke tandwortel. Na een genezingsperiode kan er een kroon op het implantaat worden geplaatst. De kunstwortel dient als een stevige basis en zorgt – in combinatie met een kroon – voor een goede kauwkracht, zodat u weer als vanouds kunt praten, lachen en kauwen.

De voordelen van implantaten

We gaan de voordelen van een implantaat langs:

Verbeterde kauwkracht en functionaliteit

Implantaten bieden een natuurlijk aanvoelende en uitziende oplossing bij tandheelkundige restauraties aan uw gebit, waardoor u kunt genieten van een verbeterde kauwkracht en functionaliteit bij het eten en spreken. Een implantaat is niet hetzelfde als een kunstgebit.

Behoud van kaakbotstructuur

Door het plaatsen van een implantaat wordt de kaakbotstructuur behouden, wat kan helpen bij het voorkomen van botverlies en het behouden van de natuurlijke vorm van het gezicht. Verder kan een kroon net als een natuurlijke tand belast worden, zonder impact te hebben op het kaakbot.

Duurzaamheid en lange levensduur

Bij goed onderhoud en regelmatige controles bij uw tandprotheticus kunnen implantaten een leven lang meegaan. Op de lange termijn kan dit erg kosteneffectief zijn. Implantaten verminderen ook de noodzaak voor aanvullende tandheelkundige ingrepen aan naburige tanden, waardoor uw natuurlijke gebit beter behouden blijft.

De nadelen van implantaten

We gaan de nadelen van een implantaat langs:

Chirurgische ingreep vereist

De plaatsing van implantaten vereist een chirurgische ingreep, wat gepaard kan gaan met risico’s zoals infectie, bloedingen en ongemakken. Bovendien kan de noodzaak van anesthesie een bijkomend zorgpunt zijn, vooral wanneer u hier allergisch voor bent.

Genezingsperiode

Na het plaatsen van een implantaat is er een genezingsperiode van 8 tot 12 weken nodig voordat de kroon kan worden geplaatst. Omdat het hele proces van het plaatsen van implantaten meerdere weken opneemt, kan dit sommige mensen tegenhouden.

De kosten

Implantaten kunnen aanzienlijk duurder zijn dan alternatieve behandelingen voor tandvervanging. Dit kan een belemmering vormen, vooral als er meerdere implantaten nodig zijn. Doorgaans worden implantaten niet vergoed door de basisverzekering. Het is afhankelijk van de zorgverzekeraar en uw polis of het (deels) wordt vergoed vanuit de aanvullende tandartsverzekering.

Wat is het verschil tussen een kroon, brug en kunstgebit?

Een kroon is een individuele tandrestauratie die op een implantaat wordt geplaatst. Het is ideaal voor het vervangen van een enkele tand. Een brug maakt ook gebruik van implantaten, om een reeks van vervangende tanden te ondersteunen. Dit is geschikt voor aangrenzende tanden die missen. Tot slot is een kunstgebit een volledige vervanging van het hele gebit. In tegenstelling tot implantaten rust een kunstgebit op het tandvlees en de kaak, wat een andere benadering van tandheelkundige restauratie is.

Implantaat laten plaatsen?

Nu we u op de hoogte hebben gesteld van de voordelen en nadelen van een implantaat en u het verschil weet tussen de verschillende tandheelkundige opties om weer vol vertrouwen te praten en kauwen, zijn er tal van mogelijkheden. Hebben we uw interesse gewekt om een implantaat in Deventer te laten plaatsen? Maak kennis met TTL Appelhof. Als tandprotheticus kunt u bij ons terecht voor verschillende tandheelkundige oplossingen, waaronder een implantaat, maar ook ter reparatie en controle van uw huidige gebitsprothese. Neem gerust contact op.

Geplaatst in Kennisbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *