kunstgebit in Deventer

Hoe moet ik mijn gebitsprothese reinigen?

Uw gebitsprothese reinigen is van essentieel belang voor een goede mondgezondheid, als dat het uw algemene welzijn bevordert. Een gebitsprothese, ook wel kunstgebit genoemd, is een tandheelkundige oplossing als vervanging voor het gehele originele gebit. De prothese wordt naar het tandvlees gevormd, waardoor het op het tandvlees kan rusten. Het reinigen van de gebitsprothese dient effectief te gebeuren en door onze tips op te volgen, zorgt u ervoor dat de prothese schoon en comfortabel blijft. Lees gauw verder.

Waarom is het reinigen van de gebitsprothese belangrijk?

Het reinigen van uw gebitsprothese is niet alleen belangrijk voor het behoud van een frisse adem en een goede mondhygiëne, maar het draagt ook bij aan het voorkomen van complicaties zoals infecties en ontstekingen. Net als een normaal gebit kan een kunstgebit plaque, voedseldeeltjes en bacteriën verzamelen, wat kan leiden tot tandvleesproblemen en andere mondgerelateerde aandoeningen. Minimaliseer deze risico’s door het regelmatig en grondig te reinigen om de levensduur van de prothese te verlengen.

Tips voor de gebitsprothese schoonmaken

U kunt de volgende tips opvolgen voor een effectief onderhoud van de prothese.

1. Spoel de prothese af na elk gebruik

Spoel het kunstgebit af onder stromend water om voedselresten en losse deeltjes te verwijderen. Dit helpt om de vorming van plaque te verminderen en houdt uw prothese tussen reinigingsbeurten door schoon. Vermijd hierbij het gebruik van te warm water.

2. Gebruik een zachte tandenborstel

Ook de prothese dient met een tandenborstel gereinigd te worden. Een zachte tandenborstel speciaal ontworpen voor de reiniging van protheses is hiervoor geschikt. Reinig alle oppervlakken van de prothese, inclusief de binnen- en buitenkant, grondig met behulp van een circulaire beweging. Let op: harde borstels kunnen krassen veroorzaken en het oppervlak van de prothese beschadigen.

3. Maak enkel gebruik van milde reinigingsmiddelen

Gebruik geen gewone tandpasta om de gebitsprothese te reinigen, omdat deze schurende stoffen bevatten die het materiaal kunnen beschadigen. In plaats daarvan is een milde zeep of een speciaal reinigingsmiddel voor gebitsprotheses aan te raden om effectief te reinigen zonder schade te veroorzaken.

4. Reinig ook de mondholte

Naast het reinigen van het kunstgebit is het ook belangrijk om uw mondholte schoon te houden. Poets uw tandvlees, tong en het gehemelte met een zachte tandenborstel om bacteriën en plaque te verwijderen. Spoel vervolgens uw mond grondig met water.

5. Bewaar de prothese op een veilige plaats

Bewaar uw gebitsprothese ’s nachts in een speciale bewaardoos gevuld met water of een reinigingsoplossing. Hierdoor blijft de prothese vochtig en voorkomt u eventuele uitdroging, wat kan leiden tot scheuren en vervorming van het materiaal.

Andere tips voor het onderhoud van de prothese

Naast reinigingstips zijn er ook andere zaken waar u op kunt letten om langdurig gebruik te maken van het kunstgebit. Controleer het bijvoorbeeld regelmatig op eventuele beschadigingen of scheuren en raadpleeg indien nodig een tandtechnicus voor reparatie. Ook indien u zich afvraagt waarom de prothese anders aanvoelt dan normaal wordt het aangeraden om een tandtechnisch specialist in te schakelen. Deze kan de pasvorm en de conditie van de prothese controleren en tijdig actie ondernemen, mocht dat nodig zijn. Zodoende geniet u nog langer van een prothese die naadloos aansluit.

Neem contact op met TTL Appelhof

Meer tips ontvangen over uw gebitsprothese reinigen of wilt u zelf een prothese aan laten meten? Neem gerust contact op met TTL Appelhof en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen. Als tandtechnisch laboratorium met meer dan 85 jaar ervaring op het gebied van tandtechniek zijn wij een stap hogerop dan de tandarts en kunt u ook bij ons terecht voor implantaten, tanden bleken en zelfs antisnurkproducten.

Geplaatst in Kennisbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *